Как да разпознаем и избегнем фалшивите горива?

Как да разпознаем и избегнем фалшивите горива?

Разредено нискокачествено гориво

Качеството на горивата, които използваме в автомобилите си е от решаващо значение за тяхната производителност, ефективност и дълготрайност. През последните години обаче на пазара се появиха разредени т.е фалшиви горива, които могат да навредят на двигателя и да доведат до допълнителни разходите за ремонт. Как обаче да разпознаем и избегнем тези фалшиви продукти? В този блог пост от бензиностанция BENITA ще ви дадем някои съвети.


1. Обърнете внимание на цената

Един от най-ясните индикатори за фалшиво гориво е изключително ниската цена. Ако намерите место, което предлага гориво на цена, далеч по-ниска от средната за региона имайте едно на ум, че горивото може да е разредено. Въпреки че всички обичаме добрите оферти, често пъти тя може да се окаже опасно примамлива.


2. Обърнете внимание на цвета и миризмата

Горивата с ниско качество или добавени разредители могат да имат странен мириз или цвят. Ако забележите нещо необичайно по отношение на тези характеристики, по-добре проверете заредете в друга бензиностанция.


3. Проверете реакцията на автомобила

Един от най-бързите начини да разберете, че сте заредили с фалшиво гориво, е ако автомобилът ви започне да се държи странно след зареждане. Това може да бъде колебание в мощността, странен шум от двигателя или дори грешка появила се на таблото.


4. Проверете репутацията на бензиностанцията

В интернет можете лесно да намерите отзиви и мнения за различни бензиностанции. Ако дадена станция има множество негативни коментари или сигнали за лошо качество на горивата вероятно има защо. Избягвайте да зареждате в такива бензиностанции.


5. Използвайте проверени и установени места

Бензиностанциите с добра репутация и дългогодишен стаж на пазара, като BENITA, са по-вероятно да предлагат качествени продукти. Избягвайте малките и неизвестни бензиностанции, които често пъти могат да предлагат горива с подозрително качество и произход.


6. Попитайте за сертификати

Всеки доставчик на горива трябва да има необходимите сертификати, потвърждаващи качеството на предлаганите продукти. Ако имате съмнения, не се колебайте да попитате управителя на бензиностанцията за тях.


7. Проверявайте двигателя редовно

Редовната проверка на автомобилния двигател може да ви помогне да забележите проблеми, причинени от лошото качество на горивата. Ако забележите преждевременно износване или повреда, което може да бъде свързано с горивото, консултирайте се с монтьор или друг специалист.


Заключение

Въпреки че фалшивите горива са реален проблем на пазара, с правилната информация и бдителност можете лесно да ги избегнете. Залагайте на проверени и надеждни източници като бензиностанция BENITA, за да сте сигурни, че автомобилът ви получава най-доброто гориво. И никога не правете компромиси с качеството в името на евтината цена – на дългосрочна база това може да ви струва много повече.